MakalelerSık Sorulan Sorular

Kedi ve Köpekler Bahar Nezlesi Olur mu?

Bahar nezlesi ya da saman nezlesi isimleriyle bilinen problem, ilkbahar ve yaz aylarında sıklıkla karşılaşılan bir alerjidir. Alerjinin şekillenmesinde genetik yatkınlık ve çevresel faktörler rol oynamaktadır. İnsanlarda burunda tıkanıklık, akıntı, gözlerde kızarıklık, kaşıntı, sık sık hapşırma ile seyreden bahar alerjisi, kedi ve köpeklerde de görülmektedir. Sevimli dostlarımızın bahar alerjisinde insanlarla benzer belirtiler görebiliriz ama onlarda asıl problemler deride şekillenmektedir.

Bahar aylarında gerek rüzgârların etkisi gerekse sevimli dostlarımızın çimenlerle teması, ağaç ve bitki polenlerinin onların cildine nüfuz etmesine sebep olmaktadır. Bu temasa bağlı olarak alerjik bünyeye sahip dostlarımızda alerji semptomları görülebilmektedir. Onların bahar alerjisinde belirtiler neler mi? Hemen yazalım;

*Ana semptom deri problemleridir. Sık sık kaşınma, kendilerini dişleme, mobilyalara sürtünme, deride kepeklenme, kızarıklık, aşırı tüy dökümü, hatta bölgesel tüy kayıpları görebiliriz.

*Pati altlarını ve parmak aralarını sık sık yalamak hatta dişlemek,

*Gözlerde sulanma, kaşıntı,

*Hapşırma, hırıltılı solunum, öksürük,

*Burunda kaşıntı ve çoğunlukla şeffaf akıntılar söz konusu olabilmektedir.

Belirtilerden bir veya birkaçını gördüğünüzde mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız. Alerji semptomları olarak yazdığımız bu belirtiler birçok hastalıkta da görülebilmektedir. Ayrıca alerjiler de tedavi edilmediğinde ikincil ve daha ciddi sorunlara sebep olmaktadır. Hekiminiz bahar alerjisi teşhisini muayene ve bazı testlerle kesinleştirdikten sonra dostunuza uygun tedavi protokolünü belirleyecektir. Bu tedavi bazı ilaçlar, takviye gıdalar ya da özel şampuanlarla banyo yapılması şeklinde olabilmektedir. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli husus kendinize ait alerji ilaçlarının kullanılmamasıdır. Unutmayınız ki insan ilaçlarının çoğu özellikle kediler başta olmak üzere hayvanlar için zehirli olabilmektedir.

Peki, bu durumda sevimli dostlarımızı nasıl koruyabiliriz? Özellikle sıcak, nemli ve rüzgârlı havalarda dışarı çıkarmamak, çimenlerde yuvarlanmasına izin vermemek belirtilerin hafifletilmesinde etkili olacaktır.  Ancak köpek sahipleri için bu durum pek mümkün olmamaktadır. Onlar da yoğun bitki örtüsü ve uzun otlardan uzakta gezdirmeyi tercih edebilirler. Dışarıda yapılan yürüyüşlerden sonra nemli bir bezle tüylerini silebilir ve fırçalayabilirler. Patilerini su ile ya da ona özel verilen bir ürün ile yıkabilirler. Bütün bunların yanında evde canlı çiçek bulundurmamak, sigara içmemek ve sık parfüm kullanmamak da faydalı olacaktır. Onlara ait eşyaları ve oyuncakları sık sık yıkamanız da önemlidir. Düzenli kullanılacak göz temizleyicileri ve kulak solüsyonları da alerjenlerin etkinliğini azaltacaktır.

Bahar alerjisi her ırk ve yaşta karşımıza çıkabilen bir sorundur. Hastalığı yok etmeye yönelik bir tedavi olmasa da hastalık öncesi önlemler almak, mevsim geçişlerinde veteriner hekiminize danışmak önemlidir. Her hastanın alerjene vereceği reaksiyon ve şiddeti farklı olacağından dostunuzun süreci daha rahat atlatmasını sağlayacak destekler de farklı olacaktır.

Dr. Müjgan Çevik Aksay
Gizmovet Veteriner Kliniği
https://www.gizmovet.com/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu